Rødulven er et stort medlem af hundefamilien og overgås i vægt kun af grå ulv. Den er verdens mest truede hundedyr. Der er under 20 individer tilbage i naturen, og de lever i et lille beskyttet område i North Carolina, USA.
Faktaboks
- Videnskabeligt navn
-
Canis rufus
- Også kendt som
-
red wolf (engelsk)
Den vejer 20-34 kg, har en hoved-og-kropslængde på 99-125 cm og en halelængde på 30-46 cm. I størrelse ligger den således mellem den mindre prærieulv og den større grå ulv. Rødulven er langbenet og let ranglet af bygning med relativt store ører. Pelsen er overvejende rødbrun; en stor del af snuden og ansigtet er hvidt, mens ryg og hale er sortmelerede.
Føden domineres af pattedyr som kaniner, gnavere, hvidhalet hjort og vaskebjørn. Rødulv kan både jage alene, i par eller i flok. Den lever i territoriale kobler med op til 12 medlemmer bestående af et forældrepar og deres afkom fra flere kuld. Normalt er det kun forældreparret, der yngler. Både hannen og de større søskende hjælper til med at tage sig af hvalpene. Ungerne forlader typisk forældrenes flok, inden de bliver to år gamle.
Rødulven fandtes tidligere i store dele af det sydøstlige USA og muligvis så langt nordpå som Canada. I løbet af 1900-tallet førte forfølgelse og tab af levesteder til en voldsom tilbagegang, og i 1980 blev rødulven erklæret uddød i naturen.
I 1987 blev et genudsættelsesprogram iværksat i det østlige North Carolina. Ifølge den seneste opgørelse fra februar 2025 kendes der blot til fritlevende 16 individer, som alle findes i Dare County. Som led i et avlsprogram findes der derudover ca. 270 rødulve i fangenskab. Arten er kategoriseret som kritisk truet på IUCN’s rødliste. Den største trussel i dag er hybridisering med prærieulven, men mange rødulve bliver også dræbt illegalt af lodsejere.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.