Den grå ulv er en såkaldt hypercarnivor, hvilket er et begreb, der bruges om rovdyr, hvis føde består af mere end 70 % kød. Ulven er højt specialiseret i – og bygget til – at jage vilde hovdyr som hjorte, vildsvin, vildgeder, vildfår, bisoner og moskusokse. I de fleste områder udgør vilde hovdyr langt størstedelen af ulvens føde. Eksempelvis udgør vilde hovdyr 97,2 % af ulvenes kost i Norge og Sverige, 96,2 % i Tyskland og 86,6 % i Polen.
I Europa er kronhjort, rådyr, elg og vildsvin de dominerende vilde byttedyr, mens hovdyr som storøret og hvidhalet hjort, wapiti, elg, bison, sneged, tykhornsfår og amerikansk snefår er de vigtigste byttedyr for ulven i Nordamerika. På tundraen er det typisk rensdyret, der er ulvens primære byttedyr, efterfulgt af moskusoksen. På Det Tibetanske Plateau i Kina kan vilde yakokser være ulvens foretrukne bytte.
Ulven kan dog jage stort set alle slags pattedyr. I en del områder er bæver og hare hyppige byttedyr. Mindre rovdyr såsom grævling, mårhund, odder og ræv optræder også regelmæssigt i ulvens kost, om end aldrig i store mængder.
Smågnavere som mus, rotter og lemminger er ligeledes at finde på ulvens menu, men de fleste steder udgør de kun en yderst beskeden del af fødemængden. Endelig går ulven heller ikke af vejen for fugle og fugleæg, krybdyr, fisk og insekter, men igen så er disse mindre byttedyr normalt kun et supplement til hovdyrkosten.
I Tyskland har man lavet en grundig undersøgelse af de grå ulves føde, som må forventes at ligne de danske ulves kost. I Tyskland udgjorde rådyr 55,3 % af fødemængden, kronhjort 20,8 %, vildsvin 17,7 % og hare 2,9 %, mens husdyr udgjorde 0,6 %.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.