Løvinde jager en zebra i Etosha Nationalparken, Namibia. Løven kan løbe 50-60 km/t.
Løvinde jager zebra

Kattefamilien er en vidt udbredt gruppe af rovdyr. Der findes 40 vilde arter samt tamkatten. I størrelse varierer de fra tigeren og løven, der kan veje over 250 kg, til de mindste katte, som vejer under 2,5 kg.

Faktaboks

Videnskabeligt navn

Felidae (familie)

Også kendt som

cats (engelsk)

Katte er højt specialiserede jægere og kødædere, som er kendetegnet ved stor smidighed, høj topfart og en fantastisk springkraft. De findes fra regnskov, savanne og ørken til tundra og bjerge i op til 6.000 meters højde.

Slægtskab

Kattefamiliens systematik, der viser inddelingen i to underfamilier og otte udviklingslinjer.
Kattefamilien systematik
Licens: CC BY NC SA 3.0

Kattefamilien (Felidae) er en del af rovdyrordenen (Carnivora). Kattene hører til underordenen Feliformia, hvor man også finder bl.a. civettefamilien, mangusterne, hyænerne og linsangerne. Linsangerne er kattenes nærmeste nulevende slægtninge.

Opfattelsen af kattenes systematik har ændret sig meget over tid. Nu om dage inddeles familien i to underfamilier og otte udviklingslinjer (se figur). I underfamilien Pantherinae finder man tigeren, løven, jaguaren, leoparden, sneleoparden og træleoparderne. Alle andre kattearter tilhører underfamilien Felinae.

Den nuværende forståelse af kattenes systematik har resulteret i flere bemærkelsesværdige afsløringer. Eksempelvis er puma, jaguarundi og gepard hinandens nærmeste slægtninge; afrikansk og asiatisk guldkat er ikke søsterarter, men tilhører hver sin linje; karakalen (tidligere kaldt for ørkenlos) har ikke noget med losserne at gøre, men er nærmere beslægtet med afrikansk guldkat og serval, mens tiger og sneleopard er søsterarter.

Arter

En enorm jaguarhan fanget med fotofælde i Brasiliens Pantanal-vådområde, hvor de allerstørste jaguarer findes. Læg mærke til den kraftige overkrop, de muskuløse forben, det store hoved, den korte hale samt at rosetterne har en eller flere pletter i midten.
Jaguar fotofælde, Pantanal

Kattefamilien rummer 40 vilde kattearter samt tamkatten. Det gør familien til den næstmest artsrige inden for rovdyrordenen, kun overgået af mårdyrene (familien Mustelidae).

Nedenfor følger en komplet liste over arterne med danske navne ifølge Dansk Pattedyrnavnegruppe. Hver arts videnskabelige og engelske navn samt vægt er også vist.

Dansk navn Videnskabeligt navn Engelsk navn Vægt
Gepard Acinonyx jubatus Cheetah 23-65 kg
Afrikansk guldkat Caracal aurata African golden cat 6-16 kg
Karakal Caracal caracal Caracal 6-26 kg
Borneokat Catopuma badia Borneo bay cat 3-4 kg
Asiatisk guldkat Catopuma temminckii Asian golden cat 9-16 kg
Kinesisk bjergkat Felis bieti Chinese mountain cat 6-9 kg
Tamkat Felis catus Domestic cat
Sumpkat Felis chaus Jungle cat 3-12 kg
Afroasiatisk vildkat Felis lybica Afro-Asiatic wildcat 2-8 kg
Europæisk vildkat Felis silvestris European wild cat 3-8 kg
Sandkat Felis margarita Sand cat 1,4-3,4 kg
Sortfodet kat Felis nigripes Black-footed cat 1-2,5 kg
Jaguarundi Herpailurus yagouaroundi Jaguarundi 2,5-7,6 kg
Colocolo (pampaskat) Leopardus colocolo Pampas cat, colocolo 2-4 kg
Småplettet kat Leopardus geoffroyi Geoffroy's cat 2-8 kg
Kodkod Leopardus guigna Guiña, kodkod 1,3-3 kg
Sydlig oncilla Leopardus guttulus Southern tiger cat 1,5-3,5 kg
Nordlig oncilla Leopardus tigrinus Northern tiger cat, oncilla 1,5-3,5 kg
Andeskat Leopardus jacobita Andean cat 4-6 kg
Ozelot Leopardus pardalis Ocelot 7-15 kg
Margay Leopardus wiedii Margay 2,5-5 kg
Serval Leptailurus serval Serval 7-18 kg
Nordamerikansk los Lynx canadensis Canadian lynx 5-17 kg
Eurasisk los Lynx lynx Eurasian lynx 15-29 kg
Iberisk los Lynx pardinus Iberian lynx 7-16 kg
Rødlos Lynx rufus Bobcat 6-20 kg
Manul Otocolobus manul Pallas's cat 2,5-4,5 kg
Marmorkat Pardofelis marmorata Marbled cat 2-5 kg
Nordlig leopardkat Prionailurus bengalensis Mainland leopard cat 1,6-8 kg
Sundaleopardkat Prionailurus javanensis Sunda leopard cat 1,6-8 kg
Rødhovedet kat Prionailurus planiceps Flat-headed cat 1,5-2,5 kg
Rustplettet kat Prionailurus rubiginosus Rusty-spotted cat 1,1-1,6 kg
Fiskekat Prionailurus viverrinus Fishing cat 5-16 kg
Puma Puma concolor Puma, cougar, mountain lion 30-120 kg
Nordlig træleopard Neofelis nebulosa Indochinese clouded leopard 11-23 kg
Sundatræleopard Neofelis diardi Sunda clouded leopard 10-25 kg
Løve Panthera leo Lion 110-272 kg
Jaguar Panthera onca Jaguar 31-158 kg
Leopard Panthera pardus Leopard 17-90 kg
Tiger Panthera tigris Tiger 75-325 kg
Sneleopard Panthera uncia Snow leopard 22-52 kg

Tamkatten (Felis catus) nedstammer fra den afroasiatiske vildkat (Felis lybica). Den blev domesticeret i Nærøsten og Egypten.

Store og små katte

Traditionelt har man kaldt underfamilien Pantherinae for store katte og underfamilien Felinae for små katte. Da både pumaen, geparden og den eurasiske los, som alle placeres i Felinae, bliver større end træleoparderne, der hører til Pantherinae, er disse benævnelser imidlertid ikke passende. I stedet bruges her følgende opdeling, som er baseret på størrelse og ikke på slægtskab:

  • store katte er arter, der kan veje op til 50 kg eller mere, dvs. tiger, løve, jaguar, leopard, sneleopard, puma og gepard
  • mellemstore katte er arter, der kan veje op til 15 kg eller mere, dvs. losser, ozelot, serval, karakal, træleoparder, guldkatte og fiskekat; den største af disse, eurasisk los, vejer op til 29 kg
  • små katte omfatter de resterende arter; samtlige vejer under 10 kg på nær sumpkat, der kan veje op til 12 kg.

Beskrivelse

Tigerhan fra Ranthambore Nationalpark i Indien.
Tiger han Ranthambore Indien

De største kattearter er omkring 100 gange tungere end de mindste arter. Den største af alle katte er den sibirske tiger, der i naturen kan veje op til ca. 300 kg og måle 3,3 meter fra snude- til halespids. Den største hunkat er til gengæld hunløven (op til 192 kg), der bliver større end huntigeren (op til 167 kg). I den modsatte ende af skalaen finder man rustplettet kat (1,1-1,6 kg), sortfodet kat (1-2,5 kg), rødhovedet kat (1,5-2,5 kg) og kodkod (1,3-3 kg). Hos de fleste kattearter er hannerne større end hunnerne, typisk 5-10 %; hos losserne kan hannerne dog blive 25-30 % større end hunnerne, og hele 80 % hos rødlos. Hos margayen og den rødhovede kat er kønnene nogenlunde lige store.

De har et rundt hoved med et forholdsvis fladt ansigt, lange knurhår, store øjne, en aflang og slank kropsbygning samt muskuløse ben, især bagbenene. De fleste katte har mellemstore ører. Ørerne er særligt store hos serval, sandkat og sumpkat, mens andre arter har relativt små og runde ører, i særdeleshed jaguarundien. Mange katte har en lang hale, der fungerer som balanceorgan under jagt og klatring. En del arter har dog kortere hale, især losserne.

Katte er meget atletiske dyr med stor styrke, smidighed, fart og springkraft. Med en topfart på over 100 km/t er geparden det hurtigste af alle landdyr. Sneleopard og puma kan springe op til 12 meter langt, formodentlig længere end noget andet dyr. En puma kan springe 5 meter højt, og den langt mindre karakal kan springe tre meter højt for at slå en flyvende fugl ud af luften. Katte har en uhyre fleksibel rygrad, hvilket er en af forklaringerne på deres velkendte evne til altid at lande på alle fire.

Pels

Sandkatten lever i sand- og stenørkener. Føden består især af smågnavere, men den æder også fugle, krybdyr og insekter.

Ud over at være isolerende giver pelsen også kattene kamuflage i forskellige naturtyper. De fleste katte er plettede. En del arter har enkelte pletter, som det ses hos fx gepard, serval, leopardkat og småplettet kat, mens pletterne hos andre katte er organiseret i et mere komplekst mønster af rosetter, som det kendes fra fx jaguar, leopard og sneleopard. Hos ozeloten, margayen, træleoparderne og marmorkatten er pletterne smeltet sammen til større geometriske mønstre. Tigeren er den eneste katteart, der er stribet.

Katte, der lever i lukkede naturtyper som skov, har tendens til at have mere markante pelsmønstre og kraftigere farver end katte i åbne områder. Sidstnævnte gælder fx sneleoparden. Den lever på klippefulde bjergsider, hvor dens blege pels giver den perfekt kamuflage. Førnævnte trend gælder også inden for enkelte arter. Leoparder i åbne områder har en lysere pels og mindre tydelige pletter end artsfæller, som lever i skov. Det samme fænomen ses hos geparder i ørken sammenlignet med geparder på savanner.

Adskillige kattearter, der er tilpasset åbne leveområder, har helt mistet pletterne. Det gælder fx løve, puma, jaguarundi, karakal, manul, sandkat, sumpkat og kinesisk bjergkat. Afrikansk guldkat, asiatisk guldkat, borneokat og rødhovedet kat er usædvanlige ved at være uplettede, men skovlevende. Hos unge løver og pumaer ser man stadig de oprindelige pletter. Nogle kattearter optræder i forskellige farvevarianter. Rustfarvet kat har to farveformer, en metalgrå og en rødbrun, mens jaguarundien optræder i tre varianter, en sortbrun, en grå og en rødgul.

Leoparden og jaguaren er kendt for deres panterformer, hvor baggrundsfarven er sort, men man kan stadig ane pletterne. Dette fænomen kaldes melanisme og skyldes et recessivt gen. Leoparder og jaguarer kan få kuld, der både indeholder almindeligt plettede og sorte killinger. Melanisme kendes fra mange andre arter af katte, bl.a. oncilla, colocolo, kodkod, serval, karakal, rødlos og sumpkat.

Det modsatte af melanisme, leucisme, er kun blevet observeret hos enkelte kattearter og ganske sjældent (dette er ikke det samme som albinisme). "Hvide tigre" har hvid pels, grå striber og blå øjne. Leucistiske løver kendes i naturen kun fra Timbavati-området, der ligger op ad Kruger Nationalpark i Sydafrika.

Bentøj, fødder og kløer

Gepardhan fra Namibia. Arten kendes bl.a. på sine sorte "tårestriber", der løber mellem øjenkrogen og mundvigen. Geparden hører til underfamilien Felinae, hvor man også finder alle de små kattearter.
Gepard han Namibia

Katte er tågængere (digitigrade), hvilket vil sige, at deres vægt hviler på tæerne, og at mellemfoden ikke kommer i berøring med underlaget i modsætning til hos sålegængere som bjørne og mennesket. Det hænger sammen med en forlængelse af mellemfoden, som giver længere lemmer og dermed længere skridt; en tilpasning til hurtigt løb, der ud over hos katte også ses hos hyæner og i hundefamilien.

De har fem tæer på forpoterne og fire på bagpoterne, og de er alle udstyret med lange, krumme kløer. Den første (inderste) tå på forpoten, der også kaldes for vildtkloen, har et led mindre end resten af tæerne (ligesom vores tommelfinger) og afsættes ikke i kattes fodaftryk. Forpoterne er bredere end bagpoterne. Fødderne er udstyret med bløde trædepuder, der giver et forbedret fodfæste og en lydløs gang.

De fleste katte trækker kløerne ind i dertil indrettede hudskeder under gang, og når de ellers ikke er i brug. På den måde bliver kløerne ikke unødig slidt ned og sløve, men holdes spidse, så de er effektive fangstredskaber, klatreredskaber og våben. Desuden vedligeholder katte deres kløer ved at hvæsse dem. Nogle katte kan kun trække kløerne delvist ind. Det gælder geparden, der helt mangler de beskyttende hudskeder. Under gepardens sprint har kløerne samme funktion som piggene på pigsko. På grund af slid er gepardens kløer stumpe som hundes. Heller ikke jaguarundien eller sandkatten kan trække kløerne helt ind. Sandkattes kløer er sløve, fordi de på deres ørkenlevested mangler træer og lignende, som de kan hvæsse kløerne på.

Fiskekat og rødhovedet kat, begge to arter der lever af vandlevende byttedyr, har svømmehud mellem tæerne. Poterne hos nordamerikansk los og sandkat er pelsede på undersiden som beskyttelse mod henholdsvis kulde fra sne og varme fra ørkensand.

De fleste kattearter er fremragende klatrere, men margayen og træleoparderne er særlig tilpassede til at klatre og jage i træer. Deres ankler er så fleksible, at de kan vende fødderne bagud, hvilket gør, at de både kan klatre ned ad træstammer med hovedet forrest og hænge fra en gren i bagpoterne.

Kranium, tænder og tunge

Løvehan fremviser de store hjørnetænder, der er typisk for kattefamilien. Dette individ er medlem af en flok i Savute, Botswana, der er specialiseret i at jage unge, enlige hanelefanter.
Løvehan Savute Botswana

Sammenlignet med mange andre rovdyr har katte en forholdsvis kort snude. Sammen med en veludviklet bidemuskulatur medfører det, at katte er nogle af de dyr i verden med den største relative bidstyrke, dvs. bidstyrke i forhold til kropsstørrelsen. Katte har en kraftig sagittalkam, en knoglekam, der løber oven på kraniet og giver fæste til deres tyggemuskler.

Mindre kattearter har et forholdsvis afrundet kranium med et lodret ansigt og en særligt kort snude, mens store kattearter typisk har et mere aflangt kranium med et mere vandret ansigt og en længere snude. Der er dog undtagelser for disse regler. I proportioner minder pumaens kranium mere om de små kattes og træleopardernes kranium mere om de store kattes på trods af, at pumaen er væsentlig større end træleoparderne.

Kattenes tandsæt afspejler, at de er kødædere og højt specialiserede rovdyr, der ikke har brug for at kunne tygge sej plantekost. De har lange, kraftige og spidse hjørnetænder, der bruges til at aflive byttedyr. Træleoparderne har de relativt længste hjørnetænder af alle nulevende kattedyr; de er omkring 5 cm lange.

Kindtænderne er konstrueret til at klippe byttedyr i stykker, og katte er i stand til at klippe selv knogler over (om end ikke i helt samme grad som hyæner). Som det også ses hos hyæner, mårdyr og hundedyr har katte veludviklede rovdyrtænder, der udgøres af overkæbens fjerde forkindtand (præmolar) og underkæbens første bagkindtand (molar). Disse tænder er særligt kraftige og udstyret med skarpe skæreblade, så de tilsammen fungerer som en slags havesaks.

Kattes tunge spiller også en rolle under fortæring af byttedyr. Tungen er forsynet med spidse, bagudbøjede, hornede papiller og bruges til at rive hul på byttedyrs hud og frigøre køddet fra knoglerne.

Sanser

Portræt af leopard-hun fra Okavango-deltaet i Botswana, der viser de runde pupiller typisk for de store katte samt de lange knurhår typisk for kattefamilien.
Leopard Okavango

Syn

Med deres store øjne har katte et skarpt syn. Øjnene er fremadrettede, så de to synsfelter overlapper. Det giver kattene en meget præcis afstandsbedømmelse, hvilket har afgørende betydning under jagt. Deres nattesyn forstærkes af, at de på bagsiden af øjenæblet har en slags spejl (kaldet tapetum lucidum), der reflekterer 130 gange mere lys end menneskets øje. Det er spejlet, som er skyld i, at kattes øjne lyser op, når man skinner på dem i mørke.

Pattedyr har to slags sanseceller i øjnene: de farveopfattende tappe og de yderst lysfølsomme stave. Kattes nethinde domineres af stave, hvilke giver dem et godt mørkesyn på bekostning af farvesyn. Katte kan trænes til at se farver, men i naturen lader de til at være funktionelt farveblinde.

Som det kendes fra tamkatten, har mange kattearter pupiller, der kan sammentrækkes til en lodret spalte. En del katte har dog runde pupiller ligesom mennesket; det gælder bl.a. løve, tiger, leopard, jaguar, puma og manul.

Hørelse

Katte har en skarpere hørelse end medlemmerne af hundefamilien, især i ultralydsspektret, dvs. lyde, der er for højfrekvente til, at fx mennesker kan høre dem. Dette er særlig vigtig for mindre katte, hvis føde domineres af gnavere, da det gør dem i stand til at høre gnavernes ultrasoniske kommunikation. For katte spiller hørelsen generelt en vigtigere rolle end lugtesansen, når det drejer sig om at lokalisere byttedyr. Servalens lange ører er netop en tilpasning til at lytte sig frem til gnavere.

Lugtesans

Kattes lugtesans anslås at være 30 gange skarpere end menneskets, men de har en mindre veludviklet lugtesans end hundefamilien. Det skyldes både, at katte har en kortere snude og dermed mindre plads til lugteepitel, og at den del af hjernen, der analyserer lugte, er mindre hos katte end hos de fleste andre rovdyr. Lugtesansen spiller således en mindre rolle i kattes lokalisering af byttedyr, men har dog en afgørende betydning i deres sociale liv, da duftsignaler spiller en central rolle i kattes kommunikation.

Knurhår

Katte har lange knurhår på snuden, kinderne og over øjnene samt kortere knurhår på anklerne. Knurhårene er ved basis forsynet med en høj koncentration af nerver, der gør dem yderst følsomme over for den mindste berøring. Derudover har katte overalt i pelsen en anden type specialiserede sansehår, der stikker frem. Sammen med knurhårene giver de kattene en total kropsbevidsthed, så de kan undgå at støde ind i vegetation eller knase med visne blade og på den måde kan glide lydløst gennem vegetationen. Dette er især vigtigt for katte, der jager om natten. Den dagaktive gepard har derfor også mindre veludviklede knurhår end andre katte.

Udbredelse og levesteder

Nordamerikansk los har pels på undersiden af poterne for at beskytte dem mod kulden fra et sne- og isdækket underlag. Foto fra det nordlige Minnesota, USA.
Manulen er en forholdsvis lille kat, som er udbredt i bjergområder i det vestlige og centrale Asien. Den er fundet i højder på mere end 5000 meter.

Kattefamilien er vidt udbredt i Nord- og Sydamerika, Afrika, Europa og Asien. Der findes 16 kattearter i Asien, 11 i Sydamerika og 10 i Afrika. De nordligst forekommende arter er eurasisk og nordamerikansk los, som er de eneste katte, der rigtig har formået at tilpasse sig tajgaskovene og tundraen. De sydligst forekommende arter er colocolo, småplettet kat og puma, der findes i Patagonien på sydspidsen af Sydamerika. Pumaen har den største nord-syd-udbredelse; den findes fra det sydvestlige Canada til Patagonien. Den allerstørste udbredelse har dog leoparden, der findes i størstedelen af Afrika (med undtagelse af Sahara) samt i Asien helt til Java og Amur-regionen i Russisk Fjernøsten.

De højestlevende kattearter er: sneleopard (6.000 meter over havet), puma (5.800 meter over havet), leopard (5.700 meter over havet), manul (5.600 meter over havet), eurasisk los (5.500 meter over havet), andeskat (5.180 meter over havet) og colocolo (5.000 meter over havet).

Overordnet set udnytter kattene stort set alle naturtyper inden for deres udbredelsesområde, inklusive skov, savanne, prærie, steppe, vådområder, ørken, bjerge over trægrænsen og tundra. Når det kommer til valg af levested, er mange kattearter generalister; det gælder i særlig høj grad leopard og puma, mens andre er mere specialiserede.

Syv arter findes næste udelukkende i tropeskov: marmorkat, borneokat, asiatisk guldkat, træleoparderne, rødhovedet kat og margay. Sumpkat er især knyttet til vådområder, mens sneleopard og andeskat er tilpasset klippefyldte bjergsider. Sandkat er den eneste katteart, der primært lever i ørken, men sortfodet kat, manul og flere andre arter findes også i ørkenlignende landskaber. I sandkattens leveområder kan temperaturen svinge fra 58 °C i Sahara til -25 °C i den nordligste del af dens udbredelsesområde. Sibirsk tiger og nordamerikansk los udsættes for vintertemperaturer koldere end -30 °C.

Føde

Typisk for katte har jaguaren en lang tunge, der er forsynet med spidse, bagudbøjede, hornede papiller og bruges til at rive hul på byttedyrs hud og frigøre køddet fra knoglerne. Pantanal, Brasilien.
Jaguar viser tunge, Pantanal

Af alle medlemmerne i rovdyrordenen er kattene de mest kødædende. De lever udelukkende af byttedyr og kræver en langt højere andel af protein i deres føde end noget andet større pattedyr. Tamkatte kræver for eksempel en kost, der indeholder mindst 12 % protein, mens hunde kan trives på en kost med blot 4 % protein. På grund af deres rent animalske kost har katte typisk et kort og simpelt fordøjelsessystem.

Katte er opportunistiske jægere, der kan udnytte en lang række byttedyr. Eksempelvis har man registreret 92 arter af byttedyr for leoparder syd for Sahara, 85 arter for jaguaren og 60 arter for pumaen. Sidstnævnte kan tage byttedyr, der i størrelse varierer fra hjorte på 200 kg til jordegern på 500 gram.

De allerstørste katte, løve og tiger, er specialiseret i at jage store hovdyr. De nedlægger regelmæssigt hovdyr, der vejer halvdelen af deres egen kropsvægt eller mere. Ved at jage i flok kan løver nedlægge byttedyr, der er adskillige gange tungere end dem selv. Hyppige byttedyr for løver omfatter zebra, gnu og diverse andre antiloper, afrikansk bøffel, vortesvin og giraf. Tigre jager ofte hjorte, gaurokser og vildsvin.

Selv om puma, leopard og sneleopard kan nedlægge byttedyr, der er lige så store som dem selv, består størstedelen af deres føde af mindre byttedyr på 2–45 kg. Geparden jager især små og mellemstore antiloper som thomsongazelle, springbuk og impala. Koalitioner af hangeparder kan i samarbejde nedlægge byttedyr så store som gnu, stor kudu, oryx og unge giraffer. Eurasisk los jager mest mindre til mellemstore hovdyr som rådyr, rensdyr, moskushjort og gemse og kan nedlægge byttedyr 3-4 gange sin egen størrelse. De andre tre arter af losser tager især mindre byttedyr som harer og kaniner. Nordamerikansk los lever næsten udelukkende af sneskoharer.

Mindre kattearter har typisk en mere alsidig kost, der ud over pattedyr kan omfatte fugle, krybdyr, padder og insekter. Generelt jager de små katte især byttedyr, der vejer under ét kilo, og mange mindre kattearter har en kost domineret af gnavere. Det gælder fx vildkattene, servalen (80-90 % af føden), sandkatten, den kinesiske bjergkat og colocoloen. Manulen lever især af gnavere og pikaer.

Fiskekatten og rødhovedet kat har den mest usædvanlige kost blandt katte. De lever i høj grad af fisk og andre vandlevende dyr, fx frøer. De svømmer og dykker også regelmæssigt under jagten.

Adfærd

De fleste kattearter er hovedsagelig skumrings- og nataktive, men der er undtagelser. Jaguarundien er udelukkende dagaktiv. Geparden er dagaktiv i områder med løver og plettede hyæner, som kan finde på at stjæle dens byttedyr, men i områder, hvor der ikke er andre store rovdyr, kan geparden også jage om natten. Leoparder i savanneområder er fortrinsvist nataktive, men i regnskov kan de være dagaktive. Træleoparder, sumpkatte og fiskekatte er tilsyneladende aktive både dag og nat, og det samme kan gælde jaguaren, der i Pantanal-vådområdet i Brasilien ofte observeres jage kapivarer og kaimaner i dagtimerne.

Langt de fleste kattearter lever alene. Undtagelser er hunner med deres unger samt i parringstiden, hvor hunner og hanner kan gøre hinanden selskab i kortere periode. Katte har generelt store territorier, som de afmærker med duftsignaler. Ofte vil hanner kun være territoriale over for andre hanner og hunner over for andre hunner, så hannernes og hunnernes territorier kan overlappe. Hannerne har typisk større territorier end hunnerne, og hannernes territorier kan derfor overlappe med flere hunners.

Geparden adskiller sig fra dette mønster. Her kan hannerne danne koalitioner på 2-5 individer, mens hunnerne lever alene og har et meget større leveområde end hannerne. Hunnerne er ikke territoriale og kan fredeligt dele leveområde med mange andre hunner. Den mest sociale af kattene er løven, der lever i store flokke af både hanner og hunner. De største løvesamfund findes i Østafrika; i Serengeti Nationalparken har man set flokke på op til 37 individer. I den modsatte ende af skalaen ligger de tørre områder i det sydvestlige Afrika; i Kalahari-ørkenen er den gennemsnitlige flokstørrelse på blot 2,2 individer.

Forplantning

Hunkatte i løbetid kan tiltrække hanner med både duftmarkeringer og vokaliseringer. Når en han har fundet en hun i brunst, kan han følge efter hende, nogle gange i flere dage, mens han forsøger at nærme sig og parre sig med hende. Hvis de kender hinanden i forvejen, kan forspillet være kortvarigt, men når det drejer sig om individer, der ikke har mødt hinanden før, kan de indledende interaktioner være aggressive og potentielt dødelige. Det er ikke usædvanligt blandt katte, at hunner parrer sig med flere hanner, og at søskende i samme kuld kan have flere fædre.

Drægtigheden varer fra 53 dage hos rødhovedet kat til op til 119 dage hos løven. Større arter har typisk længere drægtighed end mindre arter. Hos de fleste kattearter ligger den normale kuldstørrelse på 2-3 killinger. Arter i slægten Leopardus, især ozelot og margay, får ofte kun én unge ad gangen. Slægten Felis får derimod ofte store kuld på 3-4 killinger eller flere. Sandkat og vildkatte kan ind imellem få helt op til 8 killinger i et kuld. Geparden får exceptionelt store kuld på op til 9 killinger; den normale kuldstørrelse ligger dog på 3-5 killinger.

De nyfødte killinger er små, hjælpeløse og har lukkede øjne ved fødslen. Hunner, der giver die, har brug for 2,5-3 gange så stort energiindtag som hunner uden unger. I killingernes første tid, efterlader hunnen dem i et skjul, når hun tager ud for at fouragere. Efter 3-4 måneder begynder de at følges rundt med hunnen. Hun lærer dem at jage og ikke mindst aflive et byttedyr. Hos katte etablerer unge hunner ofte deres eget territorium op ad og måske delvis overlappende med morens territorium. Det har man bl.a. observeret hos puma, tiger, leopard og sortfodet kat. Unge hanner spreder sig derimod længere væk.

Den floklevende løve er et særligt tilfælde. Når en hun skal føde, forlader hun flokken og finder et passende skjul. Her gemmer hun ungerne de første 4-6 uger, hvorefter de introduceres i flokken. I flokken passes killingerne af hele kollektivet og dier frit hos alle hunner med mælk. Typisk bliver hunnerne i den familie, de er vokset op i, mens hannerne spreder sig.

Levetid

De højeste levetider, man har registreret blandt vilde katte, er 29 år i naturen (løve) og 32 år i fangenskab (rødlos).

Katte i Danmark

Man har gjort adskillige fund af to vilde kattearter i Danmark: eurasisk los og europæisk vildkat. Lossen anslås at have levet i Danmark for ca. 10.800-5.000 år siden, mens vildkatten formentlig fandtes her for ca. 10.800-2.000 år siden.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig